Чим корисне насіння кавуна. Все, що ви не знали про велику ягідку

Ягоди, які вперше почали вирощувати чотири тисячі роки тому поблизу сучасної пустелі Калахарі, які на початку сезону всі бояться їсти, які перевозять баржами, які дзвенять, які можна їсти, пити, і навіть робити зі шкірок варення, а насіння лузгати. Кавуни. З досліджень складається враження, що це чарівна ягідка.

Минулого разу ми писали про те, як правильно обрати кавун.

Читайте: Як обрати кавун та з чим його їсти: цікаві факти про смугасту "ягоду", які не всі знають

Що міститься в кавунах?

М’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. В кавунах присутні, хоча в невеликій кількості, всі 19 вітамінів та 11 мінералів. В них міститься порядка 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози. Калорійність становить близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше. Це наче і небагато, але і їдять кавун великими порціями. http://bit.ly/2YXH3V8

Лікопен

Лікопен — це каротиноїд, жиророзчинний пігмент, що зумовлює колір кавунів та помідорів. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. В кавуні, на відміну від помідорів, міститься така само форма лікопену, як і в нашій плазмі крові — цис-лікопен. http://bit.ly/2ZUDoER

Він має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що більше лікопену в сироватці крові та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. Він особливо важливий для курців, адже куріння запускає вільнорадикальні процеси, які псують ендотелій (вистилку) судин та сприяють розвитку атеросклеротичних бляшок. http://bit.ly/33qtsoN

Лікопен також знижує синтез холестеролу печінкою, сприяє поглинанню клітинами ліпопротеїнів крові (тобто знижує їх рівень в крові, чим сприяє здоров’ю судин), та знижує ризик остеопорозу. http://bit.ly/2YXH3V8

Але з’їсти кавун, і гадати, що тепер можна курити і все буде гаразд, не варто. Мова йде про щоденне споживання лікопену: в складі кавунів, грейпфрутів, помідорів. Це означає зменшення ризику, а не повну ліквідацію проблеми.

Цитрулін

Це амінокислота, що не входить до складу білків, але бере участь в азотистому обміні. Саме слово “цитрулін” походить від латинської назви кавуна. Цитрулін має хорошу біодоступність, тобто добре поглинається в кишківнику, і перетворюється на амінокислоту аргінін.

Хороші новини, з аргініну утворюється закис азоту NO — речовина, потрібна для розширення судин, в тому числі в печеристих тілах під час ерекції, та запобігання гіпертензії. Крім цього, цитрулін активує і сам фермент NO-синтазу, який продукує закис азоту.

Погані новини — мінімальна ефективна доза цитруліну це 3 грами, а найкраща — 10 грамів. Для цього треба з’їсти від 1,5 до 5 кілограмів кавуну за раз. Не варто так робити. Добавки також не вирішують питання, бо така кількість цитруліну матиме побічні ефекти для кишківника. http://bit.ly/2MdoJ4y

Функціональна їжа

Кавуни корисні людям, що тренуються. Адже це — і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. В дослідах його вживали по 500 мл за раз після тренування.

http://bit.ly/2ZUDoER
http://bit.ly/2yQmKu3
http://bit.ly/31xtgSQ

Цитрулін сприяє набору і підтримці м'язової маси в спортсменів, бо активує той самий сигнальний каскад, що і улюблена багатьма добавка ВСАА. http://bit.ly/2MdoJ4y

Щоденне невтомне споживання кавуна потрібне людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. В усіх випадках надмірне споживання користі не приносить. Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити. http://bit.ly/2ZTohvlhttp://bit.ly/2YXiAPH

Кавун радять їсти людям, що прагнуть зменшити споживання калорій, оскільки ця їжа заповнює шлунок, але не дуже калорійна. Але пам’ятайте, що ці калорії походять з цукрів, а нашому тілу цукрів багато не треба. При схудненні важливо споживати достатньо білка, інакше воно відбуватиметься передусім за рахунок м’язів, а не жиру. http://bit.ly/2YXiAPH

Нітрати

Це перша асоціація з кавунами, але вони не становлять загрози здоров’ю. Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив. http://bit.ly/2ZU9uRc

Більшості рослин (крім азотфіксаторів чи паразитів) потрібно споживати нітрати з ґрунту. Тож не дивно, що рослинна їжа стає сама джерелом нітратів для людей — від 80 до 90% нітратів надходять із рослинною їжею та м’ясом, а решта з водою. http://bit.ly/2KDARbQ

Так що ж з кавунами і нітратами? Кількість нітратів в кавунах варіює, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей.

Для порівняння. В м’ясі нітратів може бути до 1000 мг/кг, а в тепличних шпинаті чи редисі — до 2500 мг/кг. Африканські кавуни (Сенегал чи Конго є експортерами кавунів) містять від 170 до 280 мг нітратів на кг. Допустимі норми нітратів в шпинаті — найбільш нітратній культурі, варіюють від 2000 до 4500 мг/кг в залежності від сезону. http://bit.ly/2yOthFQ

Яка мораль: нітрати в кавунах не є отрутою, їх все одно досить мало, і нітрати є однією з ланок контролю тиску. Немовлятам не можна давати кавуновий сік, а також воду, хімічний склад якої невідомий. Більше про нітрати напишемо згодом.

http://bit.ly/31zk4gV
http://bit.ly/2MUxccr
http://bit.ly/2ZU9uRc

Чому буває зле після кавунів?

Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні. http://bit.ly/2TpG8rfhttp://bit.ly/2YVxYrN

А ще хорошого має бути в міру. Понад 30 мг лікопену (того самого корисного антиоксиданту) в деяких людей можуть викликати діарею і нудоту.

Люди з гіперкаліємією, надлишком калію в крові, мають не переїдати кавунів. В кавуні міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, хто не може регулювати рівень калію в крові, зашкодить і викличе аритмію чи спазми м’язів. http://bit.ly/2MXLVmS

Цукрів в кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті — це уже 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Найкраще — це знати міру та суміщати кавуни із іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.

Насіння

Насіння кавуна зазвичай викидають. Втім, воно багате на білок, жири, мінерали цинк, магній, кальцій, фосфор, калій, мідь, амінокислоти аргінін та фітостероли (біологічно-активні сполуки). Нутрієнти цього насіння корисні в разі діабету, серцево-судинних хвороб та зниженні чоловічої фертильності, хоча ці дані поки не підтверджені клінічними дослідженнями (лише лабораторними). http://bit.ly/2Z0UuQ6

Але є трохи зради: кавунове насіння містить так звані антинутрієнти: фітин, танніни, оксалову кислоту та інгібітори трипсину (ферменту, що розщеплює білки). Тому сире насіння їсти не варто. Найкраще знижують вміст антинутрієнтів сушка в духовці чи смаження. http://bit.ly/2KFLTxbhttp://bit.ly/2GYTE00 Олію з кавунового насіння використовують в низці країн, а перемелене насіння покращує якість тіста. http://bit.ly/2Z0UuQ6

Як споживати?

 Заморожувати кавуновий сік. Він має такі само властивості, як і свіжий кавун. Для цього дістаньте з кавуна м’якоть і перемеліть блендером, процідить насіння через крупний друшляк, і розлийте по пляшках чи пакетах для заморозки. Це і збереже клітковину, і легко дістане насіння. Такий кавун легко і компактно зберігати в холодильнику чи брати на тренування. http://bit.ly/2ZUDoER

 Пастеризувати сік. Прогріти до 78 градусів і вимкнути. Це збільшує біодоступність лікопену і подовжує термін зберігання соку. Але при цьому сік змінює колір та консистенцію. http://bit.ly/2GYTIwMhttp://bit.ly/2YXiAPH

 Їсти з чимось жировмісним (сиром, горіхами). Оскільки лікопен та каротиноїди — жиророзчинні пігменти. Спробуйте приготувати салат із кавуна, сира фети, м’яти та оливкової олії. Або варіацію ліванської страви табуле (tabbouleh) із кускусу, кавуна, цибулі та бринзи. http://bit.ly/2yU5C6J

 Робити желе з пюре кавуна. Нагадаємо, що желатин — це хороше джерело амінокислот, що входять до складу колагену. http://bit.ly/31wGtLD

 Насіння не викидайте, а висушуйте в духовці і зберігайте на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти, чи згодовуйте міським птахам.

 Є ще рецепти варення зі шкірки кавуна. Його роблять з білої, а не зеленої частини. Але вони передбачають використання значної кількості цукру. Шкірки кавуна без зеленої частини можна також маринувати, а потім підсмажувати.

Слов’янськ Дружківка Костянтинівка новини кавуни як їсти кавун як обрати кавун
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Здоров'я
В итальянской Кампании у 26-летней украинки подтвердили заражение новым коронавирусом. Об этом 26 февраля сообщило издание Fanpage. Отмечается, что девушка из Кремоны приехала в отпуск в провинцию Салерно и несколько дней чувствовала себя плохо. Она отправилась в больницу Сан-Лука-ди-Валло-делла-Лукания, где ей провели анализ на COVID-19, который дал положительный результат. Подчеркивается, что наличие коронавируса также должно быть подтверждено Римским ин...
Суспільство
Що змушує людину покидати дім і перебиратися за сотні чи тисячі кілометрів? Скільки людей, стільки й відповідей. Проте важливо знати головне. Одні шукають ліпших можливостей для особистісного розвитку, інші просто хочуть побачити світ. Хтось не ідентифікує себе з місцем, де народився. Когось нічого не тримає: сім’ї немає або родичі давно вже не рідні. Проте усіх об’єднує одне: пошуки кращої долі, бо ніхто не покидає місця, де йому добре. І хай там як по-рі...
Суспільство
З 1 березня усі КПВВ переходять на весняний графік роботи. Про це повідомляють в ООС. Усі контрольні пункти в’їзду-виїзду на лінії розмежування в районі операції Об’єднаних сил з 1 березня 2020 року переходять на графік весняного періоду. Контрольно-перевірочні заходи та пропуск осіб і транспортних засобів через лінію розмежування буде здійснюватися щоденно з 07:00 до 18:30. Окрім того, МОЗ та прикордонники будуть проводити температурний скринінг всім, хто...
Кримінал
У ніч з 22 на 23 лютого місцевий мешканець Костянтинівки проник до приватного будинку з метою пограбування.  Хотів пограбувати будинок поки власниця спить. За інформацією із приватних джерел стало відомо, що злочин стався на Сантуринівці на вул.Вокзальній. У поліції повідомили, що чоловік проник до будинку для пограбування, а коли жінка побачила його, зловмисник її задушив. Виїхавши на виклик щодо знайденого тіла 75-річної жінки з ознаками тілесних ушкодже...
Суспільство
У Костянтинівці залишається актуальною проблема безпритульних тварин та їхньої кількості на вулицях міста. Журналісти сайту 06272 поставили питання начальнику комунального господарства Костянтинівки Дмитру Заварзіну: Як місто планує зменшувати кількість бездомних тварин? «У цьому році з міського бюджету виділили 200 тисяч гривень на стерилізацію собак. Наразі ми заключаємо договір з міською ветеринарною службою. Лікарі цієї установи будуть проводити опера...
Суспільство
З 20-ої години сьогодні у всіх людей, хто приїздить з країн, де зареєстровані випадки захворювання коронавірусом, перевірятимуть рівень температури тіла.  Про це сказав Олексій Гончарук під час брифінгу за підсумками засідання оперативного штабу.  «Ми посилюємо заходи безпеки. Окрім перевірок в аеропортах, ми починаємо перевірки на пунктах пропуску. Багато громадян України перебуває в Італії та інших країнах, де були зареєстровані випадки захворювання. Баг...
вакансії
У Костянтинівці триває набір кандидатів на службу в підрозділи поліції. Костянтинівське відділення поліції запрошує зареєструватись на службу. Вакантні посади: - слідчий; - дільничних офіцер поліції; - помічник дільничного. Вимоги до кандидатів на посади: - вік від 18 років; - повна загальна середня або вища освіта; - вільне володіння українською мовою; - знання Конституції України, ЗУ «Про Національну поліцію», ЗУ «Про запобігання корупції», а також квалі...
конкурс
24 березня в Костянтинівці відбудеться ІІ міський фестиваль мистецтв малих жанрових форм «Весняний передзвін». Фестиваль проводиться з метою підтримки і розвитку дитячої та юнацької творчості. У Фестивалі можуть взяти участь малі форми колективів та солісти . Вікові категорії учасників від 5 до 17 років (вікова категорія у всіх номінаціях визначається старшим за віком учасником): - малюки - 5-7 років; - молодша – 8-10 років ; - середня – 11-13 років; - ста...
Пригоди
Сьогодні рятувальники знову попереджають мешканців Донеччини про погіршення погодних умов. Ще вчора на сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій у Донецькій області з’явилось попередження про погіршення погодних умов. Рятувальники наголошували на переміщенні активного циклону, який приніс із собою сильний вітер та значні опади у вигляді дощу. Сьогодні ж, 25 лютого, УкрГідрометцентр знов повідомляє про погіршення погодних умов на Донеччині: очікуються...