Як готувати консервацію до зими і при цьому піклуватися про здоров’я

Як готувати консервацію до зими і при цьому піклуватися про здоров’я, Лідія Хаустова

На своїй офіційній сторінці у facebook в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розказала, як правильно заготувати овочі та фрукти на зиму.

Зима наближається, але поки ще триває свято врожаю. Міністерство охорони здоров'я України не радить варити варення, а закликає підійти до заготівель на зиму творчо, технічно і з користю для здоров’я. Адже вітаміни, нутрієнти і клітковина нам потрібні цілий рік, а додані цукри, тривале стояння біля плити і опіки — ні.

Що не так з варенням?

Класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Навіть якщо готувати варення, в якому 15% цукру, це забагато, бо 100 грамів варення (а це на вигляд зовсім трохи) — половина оптимальної денної норми цукру. Також, що триваліша термічна обробка, то менше вітамінів лишається в їжі. Фрукти не варто варити понад 20 хвилин.

Які є альтернативи варенню? Заморозка, сушка, приготування пастили. Всі вони потребують обладнання, але перш ніж протестувати через ціни на сушарки, порахуйте витрати цукру на приготування варення. Техніку можна купувати вживану.

Ягоди та фрукти перед заморозкою треба помити, можливо, перемолоти блендером і прогріти до 60-90 градусів на 1 хвилину. Це стане на заваді руйнації вітамінів ферментами і якнайкраще збереже смак. Особливо це доречно для заморозки персиків, слив, шовковиці та абрикосів. У морозилці має бути достатньо низька температура, щоб фрукти швидко заморожувалися — не вище -10.

Якщо ви хочете зберегти ягоди цілими і проти прогрівання, то розкладіть їх на деко і швидко заморозьте, а потім компактно запакуйте. Зберігати можна в скляних банках, контейнерах для їжі, використаній тарі з-під молочних продуктів чи пакетах. Заморожування зберігає майже три чверті біоактивних сполук ягід. 

Сушка добре підходить для яблук, груш, морелей (диких абрикосів), слив, малини, чорниці, вишень без кісточок і смородини. Сушити слід в сушарці чи електричній духовці, яку можна налаштувати на 50 градусів. Якщо ви сушите на сонці, подбайте про захист фруктів від мух. Сушку зберігайте у мішечках із натуральної тканини, скляних банках чи контейнерах.

Пастила це концентровані фрукти: десерт досить солодкий, але при цьому багатий на пектин, тож глікемічний індекс його менший, ніж в цукерок, а нутрієнтів значно більше. Пастила може зберігатися до півроку в папері і закритій тарі, то ж це компактно. 

Принцип приготування такий: зробити багате на пектин фруктово-ягідне пюре, довести його до кипіння на 1 хвилину, намазати тонким шаром на пергамент, висушити в духовці чи сушарці, а потім згорнути і запакувати у пергамент. Робіть пастилу із яблук, груш, абрикосів чи айви, або поєднуйте їх із малиною, ожиною, смородиною чи вишнею. Із самих лише вишнень чи слив також можна зробити пастилу, але варто її “загустити” какао.

До пастили також гарно пасують кориця, кардамон, імбир, лимонна цедра і гвоздика. Ці спеції ефективно підвищують чутливість тканин до інсуліну. http://bit.ly/30UBunZ , http://bit.ly/2JWURWp

Сухі фрукти чи пастила — хороше і зручне доповнення до чаю або кави на роботі. Сушені ягоди чи заморожене фруктове пюре доповнять вівсянку краще за джем.

Якщо ви полюбляєте кавуни, перемеліть м’якоть разом з насінням блендером, профільтруйте через сито і заморозьте питний кавун в пляшці.

Що не так із соліннями?

Якщо коротко, то сіль, а в деяких рецептах ще й аспірин, олія та оцет. Надмірне споживання солінь, особливо — розсолу — становить ризик для людей із гіпертензією. 

Хронічне споживання ацетилсаліцилової кислоти — наприклад, ви всю зиму їсте закрутки, де розсол містить аспірин — збільшує ризик шлункової кровотечі. 

Соняшникова олія, яку разом із гірчицею чи оцтом використовують у консервації, не запобігає псуванню продуктів, але збільшує ризик серцево-судинних хвороб. 

Як тоді зберігати овочі на зиму?

Так само, як і фрукти: сушити та заморожувати.

У заготівлі майже всіх овочів важливо їх спершу швидко бланширувати чи запекти — це зупинить дію ферментів, що руйнують вітаміни та поліфеноли. Найкраще спершу швидко приготувати кабачки, броколі, цвітну та брюсельську капусту, стручкову квасолю (“шпарагівку”). Якщо їх відварити, то вітаміни лишаться у воді чи зруйнуються. Крім цього, приготування овочів перед заморозкою скорочує час їх приготування і запобігає сильним втратам води.

Бланшировані овочі треба або заморозити, або висушити. Баклажани слід перед заморозкою запекти. Перець можна заморозити сирим, бланшированим, або висушити.

Сушка овочів спершу може здатися дивною ідеєю. Але такі овочі компактно зберігаються в контейнерах, а потім використовуються для приготування овочевих супів чи соусів. Також це — хороший компонент раціону туристів. Овочеві чіпси без олії із моркви, буряка, гарбуза, кабачків — корисний перекус і альтернатива картопляним чіпсам. Смак сушених овочів можна збагатити спеціями. 

В’ялені помідори — класика середземноморської кухні, але їх можна приготувати і на Херсонщині чи Поліссі. Достатньо порізати помідори-сливки навпіл, дістати насіння (зайва волога), трохи посолити і поперчити, висушити в сушарці чи духовці, та залити оливковою олією. Важливо використати саме її — вона найбільш стійка до окислення і не шкодить серцево-судинній системі.

Кріп добре заморожувати чи сушити; петрушку, м’яту, розмарин, чебрець, червоний перець, шавлію — сушити; базилік — заливати оливковою олією і заморожувати. http://bit.ly/2y7XGOMhttps://cnn.it/2Grv6N1

Ще одна іспанська страва — холодний суп гаспачо із помідорів, перцю, огірків, базиліку, часнику, оливкової олії та житнього хлібу — можна заморозити в пляшках. Хліб додайте уже до розмороженого гаспачо.

Нарешті, повідомляємо, що квашена капуста — корисна. Головне — не пересолити, і дати їй достатньо ферментуватися (закваситися). Саме тоді в капусті з’являться корисні для кишково-шлункового тракту молочнокислі бактерії, молочна кислота, і збільшиться біодоступність мікроелементів капусти.

Слов’янськ Дружківка Костянтинівка новини консервація Уляна Супрун
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Новини компаній
Купити плед з вовни мериноса тепер можна зручно та легко. На вибір доступні вироби різного дизайну та стилю, головне обирати якісний та той, що буде до смаку. Ніжний і пухнастий плед із витонченим малюнком стане прекрасним завершальним акордом вашої постільної білизни. Відпочинок під таким пледом не тільки дуже приємний, але й благотворно впливає на весь організм: допомагає при застуді, бронхітах, безсонні, підвищеному артеріальному тиску, ревматичних, суг...
Пригоди
Двоє хлопчиків 12 та 13 років залишили будинок сімейного типу та пішли в невідомому напрямку. У пошуках дітей був задіяний весь особовий склад поліції. Взяти вірний запаховий слід та знайти втікачів допомогли службові собаки Кінг та Гроза. 21 жовтня о 22.00 до поліції Костянтинівки звернувся чоловік та повідомив, що в обідній час з дому сімейного типу, розташованого в с. Торське, пішли двоє хлопців. На пошуки неповнолітніх були орієнтовані всі піші патрулі...
Новини компаній
Клієнти «Донецькоблгазу» в жовтні отримуватимуть газ від ГК "Нафтогаз України" за ціною 5,5 грн грн/куб.м  і мають обрати нового постачальника блакитного палива до 1 грудня. Про це заявив директор ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" Максим Рабінович під час брифінгу у Донецькій облдержадміністрації. Він нагадав, що з 1 жовтня газопостачальна компанія «Нафтогаз України» стала постачальником «останньої надії» для клієнтів  «Донецькоблгазу», оскі...
Новини компаній
Осінь – це ідеальний час, щоб піклуватись про власне здоров’я, зміцнити імунітет та підвищити захисні сили організму. Аби почувати себе на всі 100% та звести до мінімуму сезонні захворювання. Чи знали Ви, що Ваш організм щоденно отримує чималу дозу шлаків та токсинів, які, відкладаючись в організмі, отруюють його та провокують різні захворювання. Додайте до цього проблеми з екологією, щоденні стреси та перевтому, які б’ють по нервовій системі. Все це в ком...
Новини компаній
З 1 жовтня до 1 грудня ГК «Нафтогаз України», як постачальних «останньої надії» (ПОН), обслуговуватиме клієнтів ПАТ «Донецькоблгаз». Про це повідомляється на сайті компанії ГК «Нафтогаз України». В компанії зазначили, що ціна газу від постачальника «останньої надії» у жовтні становить 5,55 грн/куб.м з ПДВ та без вартості доставки (розподілу). Ціну газу на листопад ПОН оголосить наприкінці жовтня. Клієнти ПОН отримають платіжки за поставлений газ, де будуть...
Політика
Водоснабжение города    На областном и государственном уровне будем добиваться выделения средств на новый водовод «Славянск – Константиновка – Торецк».  На местном уровне необходима серьезная модернизация внутригородских сетей водоснабжения города. В течение 2-3 лет, используя средства международных организаций, можно добиться решения этой задачи.   Дороги   Добьемся направления средств областного и местного бюджетов на ремонт городских дорог по улицам Зла...
Новини компаній
Технології постійно розвиваються, вони роблять наше життя комфортніше, безпечніше і цікавіше. Медицина також не стоїть на місці. Сучасний безконтактний термометр для вимірювання температури - це пристрій, який в недалекому майбутньому замінить всі ртутні і електронні термометри в кожній родині. Чому ртутні та електронні термометри відходять у минуле? Ртутні моделі йдуть в минуле з кількох причин: незручність вимірювання, треба довго чекати на результат, а...
Пригоди
О 08:38 на телефон Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу, що сталася на території приватного домоволодіння по вул. Слов’янська у м. Костянтинівка. На місце події негайно виїхали чергові відділення 16-го Державного пожежно-рятувального загону. По прибуттю рятувальники встановили, що пожежа виникла в господарчий будівлі та негайно розпочали гасіння пожежі, під час якого було виявлено тіло 55-річного чоловіка без ознак життя. Пожежу було лок...
Пригоди
Дівчина знаходилася на майже 15-метровій висоті у нестабільному психоемоційному стані. Побоюючись, що вона може вкоротити собі віку, співробітники групи реагування заспокоїли молоду жінку та допомогли спуститися вниз. У результаті виважених і професійних дій поліції місцеву мешканку було врятовано. Тривожний дзвінок на лінію 102 надійшов 11 листопада, о десятій ранку. Заявник повідомив, що невідома жінка залізла на високу ялинку та хоче стрибнути. На місце...