• Головна
  • Профілактика кишкових інфекцій - Ярешко лікар з гігієни харчування Костянтинівського районного управління
здоров'я
14:26, 16 серпня 2018 р.
Надійне джерело

Профілактика кишкових інфекцій - Ярешко лікар з гігієни харчування Костянтинівського районного управління

здоров'я
Профілактика кишкових інфекцій - Ярешко лікар з гігієни харчування Костянтинівського районного управління

Протягом 2018 р в Україні і в Донецькій області склалася напружена епід.сітуація з гострих кишкових інфекцій. Тільки в липні поточного року в літньому оздоровчому таборі в районі м. Лиман Донецької області був зареєстрований спалах дизентерії, захворіло понад 90 дітей і персонал табору. Основною причиною масового захворювання послужило недотримання санітарно - гігієнічних і технологічних режимів, правил особистої гігієни персоналом харчоблоку.

Основними проявами захворювання є слабкість, млявість, поганий апетит, діарея, блювота, болі в животі, підвищення температури і поява ознобу. При гострих кишкових інфекціях вірусної етіології поряд з ураженнями кишечника відзначаються зміни з боку верхніх дихальних шляхів: піднебіння, дужок, язичка - при ротавірусній інфекції; трахеобронхит - при аденовірусній інфекції.

Для всіх цих захворювань характерним є проникнення збудників через рот і розмноження їх в кишечнику людини, звідки вони з виділеннями знову потрапляють у зовнішнє середовище: ґрунт, воду, на різні предмети і продукти харчування.

Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість у зовнішньому середовищі, і можуть зберігати свої хвороботворні властивості протягом від декількох днів до декількох тижнів і навіть місяців. Ще більш стійкі в зовнішньому середовищі патогенна кишкова паличка, збудники черевного тифу, вірусного гепатиту, віруси.

У передачі збудників можуть брати участь кілька основних факторів:

- вода,

- харчові продукти,

- ґрунт,

- предмети побуту,

- живі переносники (наприклад, комахи).

Профілактика кишкових інфекцій включає прості правила гігієни:

- обов'язкове ретельне миття рук з милом при поверненні додому, перед приготуванням, прийомом їжі і після відвідування туалету;

- воду для пиття вживати кип'ячену, бутильовану або з питного фонтанчика з системою доочистки водопровідної води;

- овочі і фрукти, в тому числі цитрусові і банани вживати тільки після миття їх чистою водою і опіку окропом;

- розливне молоко вживати після кип'ятіння;

- сир, приготований з сирого молока або ваговий, краще вживати тільки у вигляді страв з термічною обробкою;

- всі харчові продукти слід зберігати в чистій закривається посуді;

- швидкопсувні продукти зберігати в холодильниках в межах допустимих термінів зберігання;

- утримання в чистоті в оселі, часте провітрювання, регулярне проведення вологого прибирання;

- купатися у відкритих водоймах в літній період року можна тільки в спеціально відведених місцях;

- на вокзалах, в аеропортах, місцях масового відпочинку при питті бутильованої, газованої води використовувати тільки одноразові стаканчики.

Усі зобов'язані піклуватися про своє здоров'я. При виявленні у себе інфекційних захворювань необхідно терміново звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням! Багато захворювань, наприклад дизентерія і сальмонельоз, в результаті самолікування можуть набути хронічного характеру.

Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може також негативно позначитися на здоров'ї і привести до зараження оточуючих.

Головний спеціаліст - лікар з гігієни харчування

Костянтинівського районного управління ГУ

Госпродпотребслужби в Донецькій області В.Ярешко

Джерело: Костянтинівська районна державна адміністрація

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Костянтинівка #новини #кишкові #інфекції #профілактика
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...